Nikad u braku nije bilo 20 posto Amerikanaca

Rekordnih 20 posto odraslih Amerikanaca ili 42 milijuna osoba nikad nije bilo u braku, pokazalo je demografsko istraživanje koje je proveo Pew Research Center.

Porast broja odraslih osoba koje se nikad nisu vjenčale objašnjava se nizom faktora, među kojima su i kasnija dob u kojoj se sklapaju brakovi te život sve većeg broja ljudi u izvanbračnim zajednicama.

Prema rezultatima, u 2012. čak 23 posto muškaraca i 17 posto žena starijih od 25 godina nikad nije bilo u braku, što ukazuje na sve veći raskorak trendova po spolu. Pedeset godina ranije 10 posto muškaraca i osam posto žena nikad nije bilo u braku.

Više od polovice nevjenčanih željelo bi sklopiti brak

Trend je posebno upečatljiv među američkim crncima. Njih 36 posto u 2012. nikad nije bilo u braku što predstavlja četverostruki skok u odnosu na 1960. Broj nevjenčanih odraslih osoba se među bijelcima u istom razdoblju udvostručio.

Oko polovica osoba odnosno 53 posto onih koji nikad nisu bili vjenčani kažu kako bi željeli sklopiti brak. To predstavlja pad u odnosu na 2010. godinu kada je takvu želju izrazilo 61 posto ispitanika, prenosi Hina.

Za žene, koje nikad nisu bile u braku, najvažniji je kriterij pronaći bračnog partnera sa stalnim poslom, dok je za muškarce na prvom mjestu zajedničko gledanje na odgoj djece.

U 1960. prosječna dob sklapanja braka za žene je bila 20, a za muškarce 23, a 2012. za žene je to bilo 27 godina, a za muškarce 29 godina.