Polovica superbogatih Kineza želi iseliti

Gotovo polovica najbogatijih Kineza želi iseliti, a kao razloge navode bolje profesionalne mogućnosti i bolji obrazovni sustav za svoju djecu u inozemstvu.

                    
                                                                               Kina

Rezultat je to studije koju je proveo Barclays Wealth u 17 zemalja. Istraživanje je obuhvatilo 2.000 osoba koje raspolažu s više od 1,5 milijuna dolara neto. Čak 47 posto ispitanih bogatih Kineza iz matične zemlje planira iseliti u idućih pet godina. Oni bi najradije iselili u Hong Kong, kineski teritorij koji uživa veliku autonomiju.

Bilo bi to odredište njih 30 posto, a slijedi Kanada koju je izabralo 23 posto iako je Ottawa ove godine odlučila okončati program izdavanja boravišnih dozvola u zamjenu za ulaganja.

                    

Tri desetljeća vrtoglavoga gospodarskog rasta Kina je platila izuzetno visokom cijenom za okoliš pa su tamošnji megapolisi obavijeni smećkastim smogom. Stoga je i onečišćen zrak jednako važan razlog zbog kojeg superbogati traže zdravije mjesto za život.

No ne gledaju samo Kinezi prema Hong Kong jer onamo žele i superbogati iz Singapura, njih 23 posto. S druge strane, najbogatiji stanovnici Hong Konga, njih 16 posto rado bi iselili, a među njima bi ih 44 posto odabralo baš Singapur, dok bi se 31 posto odlučilo za Narodnu Republiku Kinu.