Dođite na "Znanstveni piknik"

Sutra se održava treći Znanstveni piknik, projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, jednodnevno događanje na otvorenom čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Iznimno ove godine, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta koji su najavljeni, Znanstveni piknik održat će se u paviljonima 10 i 10a Zagrebačkog velesajma, no program ostaje u potpunosti isti.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format piknika – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA!

Program Znanstvenog piknika se sastoji od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije te pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

'Znanstveni piknik' privukao mnoge

Prvi hrvatski Znanstveni piknik, održan 16. rujna 2012., posjetilo je više od 9 000 ljudi, uglavnom obitelji s djecom, koji su se tijekom cijelog dana družili sa znanstvenicima te kroz zabavu učili o zanimljivostima znanstvenih fenomena koji nas okružuju.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Znanstveni piknik proglasio jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti u 2012. godini.

Drugi hrvatski Znanstveni piknik održan je 15. rujna 2013., a posjetilo ga je više od 30 000 ljudi.

Organizator je Mreža popularizatora znanosti, a nositelj projekta je udruga Profesor Baltazar.

Slična se događanja popularizacije znanosti organiziraju diljem Europe i svijeta.

U emisiji Hrvatska uživo gostovali su Bruno Blumenschein i Vedran Vulić. Što su sve rekli o ovoj manifestaciji i kakav su eksperiment izveli, pogledajte u videozapisu.