Svaka dijeta je dobra sve dok je se pridržavate

Bilo koja dijeta dat će slične rezultate, a ljudi bi jednostavno trebali izabrati onu koja im najviše odgovara i pridržavati je se, objavili su kanadski znanstvenici, prenosi BBC.

Studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association analizirala je podatke 48 različitih dijeta. Stručnjaci navode da sve dijete smanjuju unos kalorija na sličan način, što objašnjava slične rezultate. Zaključuju i da je od same dijete važnije pridržavati se pravila koje dijeta propisuje.

                     

Razne dijete postaju popularne, a nakon nekog vremena izlaze iz mode, navode znanstvenici Sveučilišta Ontario. Analizirali su podatke za 7286 osoba koje su pokušale skinuti kilograme koristeći se raznim dijetama - Atkinsovom, South Beach, Zone, Biggest Loser, Jenny Craig, Volumetrics, Ornish, dijetom Rosemary Conley i drugima.

                     

Studija je nakon 12 mjeseci pokazala gotovo iste rezultate za ljude koji su se pridržavali dijeta temeljenih na unosu hrane bez masti i na one koji su bili na dijeti temeljenoj na unosu hrane bez ugljikohidrata. Naime, obje su skupine izgubile prosječno oko 7,3 kilograma.

Naši rezultati sugeriraju da pacijenti mogu izabrati onu dijetu koja im predstavlja najmanji napor i izazov, zaključuje se u studiji kanadskih znanstvenika.