Zašto je važno sačuvati sredozemnu medvjedicu od izumiranja

Svi smo rado gledali nježne slike sredozemne medvjedice kako se odmara na plaži. Posljednjih mjeseci stalno se pojavljivala na pulskim plažama, među Puljanima i njihovim gostima. Nažalost, više je nema.
Neki su je, kao stanovnicu našega Jadrana prozvali Adrijanom. Drugi su joj pak nadjenuli ime Klaudija - po nadzorniku Klaudiju koji ju je mjesecima i to svakoga dana tražio po pulskim plažama i štitio od nedobronamjernih znatiželjnika. 
 
Sredozemna medvjedica je zaštićen morski sisavac. Ova je pripadala Jonskoj populaciji sredozemnih medvjedica, dakle populaciji koja je starosjedioc u Jadranu. Postoji još i egejska populacija koja živi u Sredozemlju. Pulsku Adrianu proučavali su domaći i strani stručnjaci.

Emanuelle Coppoloa, voditelj "Gruppo Foca Monaca Italija", rekao je kako su je prije više od deset godina sreli kao odraslu ženku. Ta nam je životinja dala pregršt iznimnih informacija. Satima smo je promatrali i na tome smo joj jako zahvalni. Kad proučimo sve te infomracije i materijale dobit ćemo važne podatke o životu te vrste, rekao je.

Javna ustanova Natura Histrica imala je zadatak skrbiti o njoj. Uz postavljanje zaštitnih ograda pri njezinu boravku na plaži, napravljena je i promotivna kampanja za njezinu zaštitu gdje se ljude educiralo kako se ponašati, odnosno ne prilaziti joj bliže od 50 metara i ne uznemiravati je. I najmlađi Puljani znali su kako se ponašati prema medvjedici.

Govorilo se da medvjedica izlazi na plažu kako bi se olinjala, no nažalost na takvo ju je ponašanje prislila bolest. Obdukcijom je ustanovljena upala pluća i srčana slabost uz brojne staračke promjene. Ni liječenje je, kažu, ne bi spasilo.


Odlaskom Adriane ipak nismo ostali bez sredozemnih medvjedica. U pulskom akvatoriju, tvrdi struka, žive još barem četiri jedinke.

U Hrvatskoj uživo razgovarali smo s biologinjim Jasnom Antolović. Govorila je o tome kako sačuvati sredozemnu medvjedicu od izumiranja, zašto nam je to važno te koja je najveća opasnost za njezin opstanak.