Buka zrakoplova pogoršava stanje srčanim bolesnicima

Izloženost buci koju stvaraju zrakoplovi tijekom noćnih sati mogla bi imati ozbiljne posljedice na srčane bolesnike, pokazala je nova njemačka studija.

Sveučilišna klinika u Mainzu provela je studiju na 60 pacijenata koji su bili naviknuti na miran noćni san. Tijekom jedne noći, simulirano je 60 letova, uz prosječnu buku od 46 decibela, što je niža razina buke koju proizvode zrakoplovi.

Nova studija pokazala je da su pacijenti koji već boluju od krvožilnih bolesti pod povećanim rizikom. Studija nije došla do zaključaka o ljudima koji su već navikli na buku, jer je isključila pacijente koji žive u područjima s visokom razinom buke.
Novo istraživanje provedeno je nakon onog 2013. koje je već bilo došlo do zaključka da buka šteti krvnim žilama, vodi do povećanog rizika od visokog tlaka, srčanog i moždanog udara.

Njemački najprometniji aerodrom, onaj u Frankfurtu, nedavno je dobio dozvolu za izgradnju trećeg terminala, a sveučilište u Mainzu nalazi se na ruti zrakoplova i protivi se proširenju te zračne luke.