Bajka o dva ljeta

Lanjskog lipnja spomenuo sam nekom da je vrijeme, s obzirom na ljetno doba, za odlazak u hladnjikave odaje kino dvorane i gledanje cijelog niza zatupljujućih 'blockbuster' filmova. Dobio sam zbunjeni pogled razrogačenih očiju i komentar: 'Štooo? Ljeto nije doba za gledanje filmova. U kino se ide zimi'. Otvorio sam usta u namjeri da proturječim, ali sam se sjetio da sad živim u Hrvatskoj i da… OK… ljeto u Oklahomi i ljeto u Hrvatskoj su dva veoma različita iskustva. 

Mnogo vremena proveo sam u okrugu Osage u Oklahomi. Kolovoz u okrugu Osage nije samo naziv filma s Meryl Streep i Julijom Roberts; to je jedan od najnepodnošljivijih, najvrućih, najokrutnijih mjeseci u godini. Temperature obično variraju od 39 do 41, spuštajući se po noći do 'osvježavajućih' 35 stupnjeva. Trava se toliko osuši da izgleda poput onih hrskavih komadića pržene smeđe riže zalijepljenih na dnu kutije s dostavljenom kineskom hranom. A pošto je Oklahoma u srcu kontinenta, jedino stvarno utočište od vrućine jest a) u bazenu svačijeg novog najboljeg prijatelja ili bazenu prijatelja vašeg novog najboljeg prijatelja; b) bilo gdje unutar četiri zida s klimom u punom pogonu. Kunem se da je to jedini razlog zbog kojeg tamo još uvijek imamo biblioteke i knjižare.

Vi imate more

Istovremeno, u Hrvatskoj gotovo svatko dobije svoja dva tjedna na moru. Čak i ako se drugdje sve žari, vaše ljetno iskustvo uključuje neku vrstu produljenog predaha od vrućine. Trava obično ostaje zelena, a toplinski udari traju od dva dana do tjedan dana, ne mjesecima. 

Mi imamo masivne komarce

U Oklahomi, u onim rijetkim 'friškijim' večerima, okupljamo se u svojim kućnim dvorištima na roštilju: hamburgeri, krumpir-salata sa senfom i gigantski kukci. Komarci u Oklahomi toliko su veliki da ih gotovo možete čuti kako srču nakon uboda, ukotvljeni na vašem ramenu, a nije neobično ni da lepet njihovih krila zamijenite za zvuk helikoptera u prolazu. Dok su mirisi hrvatskog ljeta sadržani u losionu za sunčanje, vinu i nečemu poput, ne znam, morske soli, nostalgiju jednog Oklahomca probudit će miris gorućeg uglja za roštilj i nadražujuća aroma spreja za kukce.  

(Ne)prijateljska priroda

Jedna od stvari koju sam morao naučiti živeći u Hrvatskoj jest i kako zavoljeti prirodu u ljetno doba. U Oklahomi, svi elementi žele vas ubiti ili, u najmanju ruku, dosađivati vam na veoma neugodan način. Vrućina je iscrpljujuća, trava je bodljikava, a svrab od uboda insekata osjećat ćete još duboko u jesen. U Hrvatskoj, s vrućinom obično možete izaći na kraj (ako je prevruće, plivajte!). Razlika je u tome što svaki izlazak iz kuće ljeti u Oklahomi trebate istrpjeti. U Hrvatskoj, ljetni izlazak je ono u čemu uživate.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.