Ženka dobrog dupina tuguje za svojim mladuncem

Institut Plavi svijet primio je 4.8.2014. dojavu Lučke uprave Cres o uginulom dupinu kod Cresa. Kasnijim uvidom utvrdili su da se radi o ženki dobrog dupina koja nije željela napustiti svoje uginulo mladunče, već ga je gurala i „nosila“ na leđima, pridržavajući ga leđnom perajom.

Dobri dupini žive u složenim društvenim zajednicama i pokazuju veliku brigu za članove svoje zajednice ili skupine. U zajednicama se jedinke međusobno poznaju i komuniciraju te stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i cijeli životni vijek, a smrt pojedine jedinke predstavlja traumu za užu skupinu.

Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac tijekom prve godine života gotovo nikad ne napušta majku, a ženka bez oklijevanja štiti mladunca. Da bi lakše brinuli i štitili mladunce, ženke se uvijek udružuju u manje skupine kojima se pridružuju i druge starije jedinke bez mladunaca.

Da bi smanjili negativan utjecaj, posebice tijekom ljetnih mjeseci, koji brojna plovila imaju na dobre dupine, institut Plavi svijet poziva sve goste našeg Jadrana da tijekom plovidbe morem uspore, a u blizini dupina poštuju pravila ponašanja.

Kod brojnih vrsta kralješnjaka koji imaju razvijenu društvenu zajednicu, tugovanje i „opraštanje“ sa uginulim članom zajednice način je da zajednica prihvati novu realnost, tj. situaciju u kojoj jedan član nedostaje. Ovisno o snazi veze, tugovanje može trajati dulje ili kraće, međutim ono je posebice izraženo kod ženki prilikom ugibanja mladunca.

U tim slučajevima urođeno zaštitničko ponašanje ženki postaje posebice izraženo, a životinja na sve načine pokušava „pokrenuti“ svog mladunca. U takvim situacijama, kako vrijeme odmiče, životinja postaje sve više uznemirena te ulazi u svojevrsno stanje šoka u kojem ne prepoznaje ili ne prihvaća smrt mladunca već panično reagira na pojavu bilo čega što bi moglo ugroziti mladunca.
Ženka koja je kod Cresa nosila beživotno tijelo mladunca na leđima bila je u izraženom stanju šoka i stresa. Prilikom približavanja plovila ona je panično ubrzavala pokrete, pokušavajući se što brže odmaknuti. Također, stanje raspadnutosti tijela mladunca ukazuje kako je on uginuo prije više dana.

Prema opisu očevidaca, u blizini ženke pojavljivao se još jedan dupin. S obzirom da ženka s mladuncem zasigurno nije živjela sama, drugi dupini iz skupine vjerojatno su i sami osjetili da se u skupini događa nešto nesvakidašnje. S obzirom da dupini međusobno komuniciraju glasanjem, uznemireno glasanje ženke vjerojatno je cijelu skupinu stavilo u određeno stanje uznemirenosti pa su i sami pokušavali utvrditi što se događa, a možda i pomoći mladuncu i majci uginulog mladunca.

Ovakvi slučajevi kod dobrih dupina zabilježeni su gotovo u cijelom svijetu, ali do sada nisu još dokumentirani u Jadranskom moru.