Ponovni pokop engleskoga kralja Richarda III.

Engleski kralj Richard III. čije je tijelo pronađeno prije dvije godine ispod općinskog parkirališta bit će dogodine pokopan u blizini mjesta na kojem je prije petsto godina ubijen u bitci, objavili su predstavnici katedrale u Leicesteru.

Ponovni pokop kralja u katedrali bit će 26. ožujka usprkos protivljenju Richardovih dalekih potomaka koji su htjeli da bude pokopan u Yorku, svojem uporištu na sjeveru Engleske iz kojega je vladao 26 mjeseci.

Nakon što ga 22. ožujka presele iz leicesterskog sveučilišta, Richard će tri dana biti izložen u katedrali kako bi mu građani mogli odati počast.

Richard III. bio je posljednji engleski monarh koji je poginuo u bitci, i to na Bosworthskom polju kraj Leicestera 1485. te je njegovom smrću prestala postojati dinastija Plantageneta koja je vladala tristo godina. Tom je bitkom okončana 30-godišnja borba za vlast nazvana Rat Ruža.

Nije se znalo gdje je kraljevo tijelo sve dok ga nisu otkrili arheolozi sa sveučilišta u Leicesteru. Prepoznali su ga po zakrivljenoj kralješnici i ranama na glavi, a identificirali pomoću DNA.