U Pamploni proboden autor vodiča za preživljavanje utrke s bikovima

Među dvojicom teže ozlijeđenih muškaraca u utrci s bikovima u Pamploni jučer nalazi se i 32-godišnji Amerikanac koji je napisao vodič za preživljavanje utrke s bikovima.

Trećeg dana festivala San Fermina ozlijeđeno je pet osoba, od kojih dvije teže. Nešto prije ulaska u arenu grada gdje završava utrka, jedan od šest bikova odvojio se od ostalih i okrenuo prema sudionicima utrke.

Bik Brevito težak 600 kg jurnuo je na dvojicu trkača i jednom probo grudni koš, a drugom bedro - riječ je o Amerikancu Billu Hillmanu, piscu vodiča za preživljavanje utrke.

Hillman, koji desetu godinu zaredom sudjeluje na utrci s bikovima u Pamploni, prošlog mjeseca objavio je knjigu Kako preživjeti bikove Pamplone, koju je napisao zajedno s Johnom Hemingwayom, unukom slavnog pisca Ernesta.

Trojica lakše ozlijeđenih su također hospitalizirani - zbog nagnječenja pri padu tijekom puštanja bikova u trk, rekli su organizatori.

Utrka svake godine privlači tisuće stranaca i Španjolaca u Pamplonu. Počeci ove svečanosti sežu u srednji vijek, kad je objedinjavala vjersku svetkovinu u čast svetog Fermina, zaštitnika Navarre, tradiciju trgovačkih sajmova i koride.