Nogomet, zrcalo života


Nakon jučerašnjeg povijesnog polufinala Svjetskog prvenstva u nogometu, teško je danas ne pisati o toj temi. Za one koji su propustili: Njemačka je domaćine Brazilce pobijedila s visokih 7:1, a čak pet golova Elf je dao u samo 18 minuta...


Nakon poraza Engleske protiv Njemačke 1990. u polufinalu SP-a napadač Gary Lineker izrekao je onu često citiranu konstataciju: Nogomet je jednostavna igra – 22 igrača 90 minuta naganjaju loptu i na kraju uvijek pobijede Nijemci. Od rođenja te izjave stvari su se ipak malo promijenile i Nijemci ne pobjeđuju baš uvijek, ali su uvijek blizu i desetljećima su pri vrhu svjetskog nogometa.


Tako su sa jučerašnjim danom Nijemci izborili čak osmo finale na svjetskim prvenstvima, što nikome prije nije uspjelo, a također se mogu pohvaliti i najboljim strijelcem u povijesti. Miroslav Klose šesnaesti put je zatresao mrežu protivničkog gola na svjetskim prvenstvima te prestigao legendarnog Ronalda.  U čemu leži tajna njemačkog uspjeha? Odgovor na to pitanje zapravo zrcali sve ono što dobro funkcionira u njemačkom društvu, pa tako i u nogometu. Koje pouke možemo izvući? I pri tome ne mislim samo na hrvatski nogomet i našu izabranu vrstu.


Proizvedi pa uvezi


Za razliku od primjerice Primere i Premier Leaguea (čast iznimkama), u Njemačkoj se prvenstveno ulaže u domaće talente, mlade naraštaje igrača, a ne razbacuje se visokim svotama za transfere igrača iz inozemstva. Ogledni primjeri su Bayernovi Thomas Müller i Philipp Lahm.


Naravno, sudjeluju i Nijemci u nogometnom biznisu. Zvučat će dehumanizirano i materijalistički, ali oni svoju investiciju maksimalno iskoristite prije nego što, na zadovoljstvo igrača i kluba, prodaju svog igrača nekom drugome. Dakako, kupuju i njemački klubovi inozemne igrače, ali iznosi transfera nikad neće baciti klub u financijske probleme. Borussia Dortmund imala je jednom takav problem. Crnožuti su naučili svoju lekciju, a dobro znamo kakav status sad imaju u Bundesligi.


Ustrajnost i pobjednički mentalitet


Vrlo rijetko viđamo njemačku reprezentaciju koja nije borbena, strpljiva i ustrajna na terenu. I na ovom prvenstvu imali su uspone i padove. No, za Elf je karakteristično upravo to da ne odustaju ni kad gube ni kad pobjeđuju – u svakom slučaju trudit će se napraviti još bolje. Vidjeli smo to i sinoć, nisu stali na pet golova. Znali su da mogu više.


Učenje iz pogrešaka


Još jedna bitna stvar je da Nijemci uče iz svojih pogrešaka i naprave sljedeći put bolje, ili barem to pokušaju. Ne traže krivce u sucima, klimatskim uvjetima. Ipak, i oni su ljudi, pokazao je to Per Mertesacker svojom razdražljivom reakcijom na pitanja jednog novinara nakon mučenja protiv Alžira u četvrtfinalu. Ali na kraju krajeva oni zaista nađu novu snagu i idu dalje, nisu to samo puste fraze.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -


Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći  i njemačku verziju bloga.