London pozdravio Tour de France 'Biciklistima' Vaska Lipovca

Poznata skulptura Biciklisti Vaska Lipovca našla se među umjetničkim djelima, instalacijama i drugim atrakcijama kojima London dočekuje natjecatelje Tour de Francea. Monumentalna skulptura dva će mjeseca u Cityju promovirati Hrvatsku kao kulturnu i turističku destinaciju.

Hrvatski Biciklisti postavljeni su jutros u središtu londonskog Cityja, gdje privlače pozornost publike i medija koji prate najveću biciklističku utrku na svijetu, čije se prve tri etape ove godine odvijaju na britanskom otoku.

                      


Skulptura s više od 50 pojedinačnih figura smještena je u drvoredu na Trgu Exchange u prestižnom centru Broadgate, u dužini od 40 metara. Na otvorenom će biti dok utrka boravi na ulicama Londona. Večeras je na programu svečano otvaranje izložbe, a atraktivni Biciklisti/Cyclus potom sele u zatvoreni prostor predvorja upravne zgrade centra.

Lipovčevo djelo moći će se pogledati sve do 12. rujna, kad će ponovno biti dio velike međunarodne sportske manifestacije u povodu početka Tour of Britain.

Dar umjetničkog doživljaja Splita i Zagreba Londonu

Skulptura je u London iz Splita prebačena kamionom tijekom vikenda, uz stroge sigurnosne uvjete i u složenoj operaciji koju je organizirala splitska Udruga Vasko Lipovac Val, koju vode sinovi pokojnog umjetnika Mario, Ranko i Marko. U organizaciju se uključilo i Britansko-hrvatsko društvo, a među pokroviteljima su i Broadgate, Grad Split, Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i drugi.

Ovaj zahtjevan pothvat smo dugo pripremali, kao dar umjetničkog doživljaja Splita i Zagreba Londonu, ali i dokaz kako u Hrvatskoj imamo vrijedna djela kojima možemo ravnopravno sudjelovati u umjetničkom životu Europe, izjavio je Ranko Lipovac iz udruge Val.

Biciklisti su prvi put izloženi u 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, dok se od svjetskih nastupa ističe postavljanje u Olimpijskom muzeju u Laussanni 2000. godine te u muzeju Deutsche Sport und Olympia Museum u Kölnu. Atelje Vaska Lipovca priprema se na Olimpijskim igrama u Riju 2016. održati izložbu njegovih skulptura na temu sporta.

Vasko Lipovac (1931.-2006.) dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, slikarstvo, ilustraciju, crtež, dizajn, grafiku te javne spomenike, s preko stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Od 1967. živio je i radio u Splitu. Google ga je nedavno uvrstio među 2000 umjetnika čija su djela dostupna putem Google Open Gallery.