Pamplona slavi svetog Firmina, počinju utrke s bikovima

U Pamploni, prijestolnici Navarre, počela je devetodnevna proslava svetog Firmina. Grad živi u ritmu legendarnih utrka s bikovima, a preplavilo ga je mnoštvo ljudi u bijelom.

Točno u podne, s balkona gradske vijećnice ispaljena je raketa, chupinazo, označivši početak slavlja. Na trgovima i u uličicama popločenim kamenom u povijesnom središtu grada oduševljeno mnoštvo poskakuje te maše crvenim rupcima uzvikujući živio sveti Firmin.

Od ranog jutra, stanovnici Pamplone odjeveni u bijelo, s crvenim pojasom, ponosni na tradiciju zbog koje je njihov grad stekao svjetsku slavu, miješaju se s turistima koji dolaze vidjeti glasovitu proslavu. Utrke s bikovima, zaštitni znak ove proslave, počinju 7. srpnja kada će ulice preplaviti tisuće trkača koji u par minuta pretrče 848,6 metara.

Počeci ove svečanosti sežu u srednji vijek kada je u sebi ujedinjavala vjersku svetkovinu u čast svetog Firmina, pokrovitelja Navarre, tradiciju trgovačkih sajmova i koride. No svjetsku je popularnost stekla početkom 20. stoljeća kada je američki pisac i novinar Ernest Hemingway 1926. objavio Sunce se ponovo rađa, a utrke u Pamploni uzeo za potku svog romana.