Na Kubi prodano 50 automobila u pola godine

Kubanska je vlada prije pola godine usvojila zakon kojim je uklonila ograničenja na kupovinu automobila, ali je zbog nevjerojatnog poskupljenja u tom razdoblju u cijeloj zemlji prodano samo 50 automobila i četiri motocikla, pokazuju državni podaci.

Kubanci, frustrirani ograničenjima na kupovinu strane robe, jedva su dočekali da zakon stupi na snagu, sve dok nisu vidjeli da su im cijene skočile za 400 posto.
Kubanske su vlasti najavile da će 75 posto prihoda od prodaje automobila investirati u zloglasni državni transportni sustav, ali teško da će od toga imati ikakve koristi jer je u šest mjeseci prodano automobila za samo 1,28 milijuna dolara.

Kubanci su prije 1. siječnja morali tražiti dozvolu da od ovlaštenih državnih prodavača automobila kupe novo vozilo. Oni sada prodaju i nove i rabljene automobile. Većina prodanih automobila ove godine odnosi se na rabljena vozila s prosječnom cijenom od 23.759 dolara. Prosječna plaća zaposlenih u državnim poduzećima na Kubi iznosi 20 dolara i rijetki su oni koji mogu i pomisliti na kupnju novog vozila.