I kap mlijeka u kavi u interakciji s antibiotikom smanjuje učinak lijeka

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od krivaca za to i mlijeko.

Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati. Zbog toga njemački ljekarnici upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kave s mlijekom.

Među ostalim interakcijama su istodobno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni pritisak jer ova biljka sadrži supstancije koje utječu na povećanje tlaka. Usto ova biljka potiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase. Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.

Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju razine kolesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sustava, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.