Austrija odbila priznati 'pastafarijansku' vjeru

Austrija je donijela presudu: crkva Letećih Špageti Čudovišta neće dobiti status službeno priznate vjere u toj alpskoj državi.

Austrijski ured za vjerska pitanja je zahtjev vrhovnog austrijskog 'pastafarijanca' Philipa Sagera odbio, ustvrdivši da se ta vjera ne može povezati ni sa kojom već postojećom vjerom u zemlji. Austrijski mediji podsjećaju kako je 'pastafarijancu' Niki Almu, liberalnom zastupniku nakon trogodišnjeg čekanja 2011. izdana službena vozačka dozvola s fotografijom na kojoj na glavi ima cjedilo za špagete.

Crkvu Letećih Špageta Čudovišta 2005. je osnovao Bobby Henderson, američki apsolvent fizike kao oblik protesta protiv odluke vlasti da se dopusti predavanje o 'inteligentnom stvaranju svemira' kao alternativi evolucijskom nastanku.

Ovaj 24-godišnji 'prorok' religiju je bazirao na natprirodnom biću od špageta i mesnih okruglica, nazvao ju pastafarijanstvo i zahtijevao jednako vrijeme u učionicama kao i kršćanstvo. 'Sveta riječ' brzo se proširila pa tako danas ta crkva ima tisuće sljedbenika, uglavnom unutar studentskih kampusa diljem Europe.
Pastafarijanci slave svaki petak kao sveti dan.