Automobili bez vozača smanjuju gužve

Automobili koji voze bez vozača mogli bi, uz uvjet da putnici dijele vozila, za čak 80 posto smanjiti promet u zagušenim svjetskim megalopolisima, rekli su stručnjaci na konferenciji o urbanom planiranju u Singapuru.

Ono što je najzanimljivije ... imali biste manje automobila na ulicama, rekao je Carlos Ratti s američkog sveučilišta MIT, te dodao da pametne nove tehnologije omogućuju da se podijele resursi i da se time poveća efikasnost urbane infrastrukture.

Rattijevo istraživanje pokazalo je da bi kombinacija autonomnih vozila i programa dijeljenja vozila, velikim gradovima omogućila da osiguraju mobilnost svoga stanovništva sa samo 20 posto vozila koja trenutno prometuju na njihovim zakrčenim ulicama.

Autobusi i automobili bez vozača, koje dijele suputnici, mogli bi riješiti problem prvog i posljednjeg kilometra - tj. problem prijevoza od putnikova doma ili druge destinacije do najbliže točke javnog transporta, rekao je Ratti te dodao da bi se svi mogući problemi oko sigurnosti prometa bez vozača mogli rješiti promišljenim urbanim planiranjem.

Sudionici konferencije naglasili su da razvoj vozila bez vozača ide ubrzanim tempom i da automobili koji sami voze više nisu daleka budućnost.