Latino-hrvatsko vjenčanje

Provela sam vikend u Omišu, na vjenčanju drage prijateljice. Ona je odrasla u dalekom i hladnom Punta Arenasu u Čileu, a eto, spletom okolnosti ljubav je pronašla u Splitu. Bila je to tradicionalna svadba, ali ne u ovdašnjem smislu riječi, već prava južnoamerička.

U mojoj rodnoj Argentini obavezno je vjenčanje kod matičara, a crkveno je stvar izbora, dok se u Hrvatskoj zakonski priznaje i samo crkveno. Tamo su oko mladenaca samo prijatelji i uža obitelj, a ako je predviđeno i crkveno vjenčanje, proslave dva puta. Nakon matičara obično se ode na zajednički ručak ili večeru, a velika fešta je na redu nakon crkvenog vjenčanja.

Slavlje do jutra

Vidim da u Hrvatskoj svadbe počinju u ranim popodnevnim satima. Obično se prije samog čina sklapanja braka uzvanici okupe, te uz lagano druženje nakon par sati kreću po mladenku ili dočekuju mladoženju. Svadbena se atmosfera zahuktava do polaska u crkvu.

U Argentini je i to drugačije: uzvanici se sreću tek u crkvi, a ceremonija počinje obično poslije 19 sati. Potom se ide na feštu, a nerijetko je dio gostiju pozvan samo na plesni dio zabave nakon večere. Slavlje traje do jutra i oni najuporniji kreću doma tek nakon doručka.

No, svadbe kao takve su dosta slične u objema zemljama. Sve se vrti, dakako, oko hrane, pića, pjesme i plesa. Dok je u Hrvatskoj običaj da se band pobrine za glazbeni ugođaj i atmosferu, u Argentini je na živa glazba rijetka na svadbama.

Svadbeni karneval

Glede same glazbe, u Hrvatskoj je sasvim normalno pjevati i plesati na novi folklor kao i na tradicionalnu glazbu. Uzvanici se rado uključuju u kolo i složno pjevaju. Svjetske glazbene hitove tu ćete rijetko čuti, kao što ćete u Argentini rijetko čuti folklor jer najbolju atmosferu čini miks domaće moderne glazbe i stranih hitova.

Kako nema benda, vrhunac događaja je uglavnom karneval, za koji svi uzvanici dobiju potrebne rekvizite: maske, šešire svih oblika i boja, lude naočale, razne šuškalice... Brazilski ritmovi dižu sve na noge.

Darivanje

U Hrvatskoj je običaj mladencima darovati novac u trenutku kad svatovi predaju darove i zauzvrat dobiju svadbeni suvenir. U Argentini pak mladenci unaprijed naprave u nekoj trgovini popis stvari koje im trebaju, a uzvanici tu kupe dar prema svojim željama i, dakako, financijskim mogućnostima.

Ako su, primjerice, mladenci na popis stavili hladnjak, može se dati i samo dio novca, a ne puni znos. Tako se izbjegnu duple čaše, pegle, mikseri… No posljednjih godina i tamo je trend da mladenci traže novac umjesto darova. Jednom su moji prijatelji tražili uplate novac na račun turističke agencije kako bi za medeni mjesec mogli otići na egzotično putovanje. Ali jedno je sigurno – bilo gdje u svijetu se ljudi vjenčavali, odlična zabava je uvijek prioritet.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.