Sletio prije 74 milijuna godina, a još pravi probleme

Maleni gradić u Iowi muku muči s gradnjom novog bunara zbog problema stvorenog prije milijuna godina. Tri pokušaja bušenja tla radi osiguravanja novog izvora pitke vode u Mansonu završila su neuspješno zbog promjena tla nastalih udarom meteora prije 74 milijuna godina, pišu američki mediji.

Geolozi vjeruju da je meteor izazvao katastrofalnu eksploziju koja je izmijenila prostor promjera oko 200 kilometara. U unutrašnjosti tla ostali su dijelovi meteora koji onemogućavaju rad inženjera. Kad je meteor udario raznio je prirodne formacije. Ovdje su svi slojevi izmiješani, kaže geolog Lanny Rosenquist.

Kako bi se povećali izgledi za uspjeh u četvrtom pokušaju gradski oci angažirali su tvrtku Aquetech Innovation da uz pomoć satelitskih snimki odredi moguća mjesta iskopavanja.

Iako je meteor stvorio probleme gradonačelnik Dave George kaže da je donekle popravio kvalitetu vode jer je ona u bunarima na području gradića od 1.700 stanovnika bolja zbog drugačijeg mineralnog sastava u odnosu na bunare u okolnim gradovima. Manson ima prirodno meku vodu. Možda je do nje malo teže doći, ali je vrijedna truda, kaže gradonačelnik.