U Australiji pronađeni spermatozoidi stari 17 milijuna godina

Skupina znanstvenika u australskom je paleontološkom nalazištu Riversleigh u Queenslandu otkrila najstariji uzorak fosiliziranih spermatozoida sićušnih rakova koji su živjeli prije 17 milijuna godina.

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živjeli u slatkim vodama. Riversleigh je svjetski poznato nalazište fosila i datira iz razdoblja miocena.

Pronalazak ovoliko starih i ovako dobro očuvanih fosiliziranih spermatozoida za nas je bio potpuno neočekivan, rekao je Mike Archer sa Sveučilišta Novi Južni Wales, član tima znanstvenika. Dodao je i kako je ovo otkriće iznimno i zbog činjenice da su pronađeni uzorci spermatozoida golemi u odnosu na veličinu ostrakoda.

Kolege profesora Archera uz pomoć rendgenskih zraka proučili su 66 pronađenih fosila. Suradnica na istraživanju Renate Matzke-Karasz, biologinja na Sveučilištu Ludwig-Maximilian, kazala je kako za nju najzanimljiviji dio istraživanja predstavlja otkriće prema kojemu se može zaključiti da je način razmnožavanja ovih sitnih rakova do danas ostao gotovo neizmijenjen.