Redatelj Titanica ostao bez podmorskog robota

Slavni redatelj filmova Titanic i Avatar, James Cameron, izjavio je da je izgubio robota za podmorska istraživanja uronjena na gotovo 10.000 metara u brazdi Kermadec na Pacifiku, jednoj od najdubljih na svijetu.

Kao da sam izgubio prijatelja, napisao je na stranici Facebooka američkog Oceanografskog instituta Woods Hole (WHOI). Robot je bio jedino plovilo na svijetu u stanju doseći ekstremne dubine oceanskih brazdi. Radi se o tragičnom gubitku za znanost dubina, ocijenio je Cameron.

Cameron na dnu Marijanske brazde

Robotska podmornica Nereus rasprsnula se pod morskim tlakom u spomenutoj brazdi. Programirana da se automatski vrati u slučaju gubitka kontakta s površinom, podmornica se nije pojavila. Posada je ubrzo primijetila plutajuće predmete za koje se pokazalo da pripadaju Nereusu, stoji u priopćenju WHOI-ja.

Podsjetimo, redatelj je 2012. godine postigao rekord roneći samostalno u podmornici Deepsea Challenger do najdublje točke na planetu, na 10.898 metara dubine u Marijanskoj brazdi. Podmornicu je potom darovao WHOI-ju.