Coca-Cola uklanja kontroverzni sastojak iz svojih napitaka

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola planira do kraja ove godine izbaciti kontroverzni sastojak iz nekih od svojih brendiranih pića. Bromirano biljno ulje ili BVO nalazi se u voćnim i sportskim napitcima Coca-Cole kao što su Fanta i Powerade. Ono će biti zamijenjeno, jer je jedan element tog aditiva pronađen u usporivačima plamena.

Glasnogovornik Pepsija kazao je da je kompanija već prošle godine uklonila tu kemikaliju iz sportskih napitaka te aktivno rade na tome da BVO uklone iz ostalih portfelja proizvoda.

Po riječima medicinskih istraživača klinike Mayo, prekomjerna konzumacija gaziranih napitaka koji sadrže to štetno biljno ulje, povezana je s negativnim učincima na zdravlje, poput gubitka pamćenja te problema s kožom i živcima.

BVO je isključen s liste sigurnih sastojaka hrane američke Agencije za hranu i lijekove još 1970. godine. Međutim, kompanije za proizvodnju pića mogu koristiti BVO u malim količinama.

Kampanju protiv upotrebe BVOa započela je tinejdžerica iz Mississippija Sarah Kavanagh. Njezinu internetsku peticiju na Change.org o uklanjaju BVO-a iz napitaka potpisalo je više tisuća ljudi.