Rim: Zaplijenjeno 700.000 krivotvorenih suvenira dvojice papa

Oko 700.000 krivotvorenih suvenira s likom pape Franje i budućih svetaca Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. zaplijenila je talijanska policija jučer, dan prije kanonizacije dvojice papa u Vatikanu.

Da su prodani, ti bi predmeti (magneti, naljepnice, satovi, sličice) s vidljivim nadnevkom 27. travnja, prodavani po nižoj cijeni od službenih, donijeli svojim proizvođačima 3,5 milijuna eura, navodi se u policijskom priopćenju.

U okviru akcije koju je nazvala rat protiv trgovaca u hramu, financijska policija dodaje da je u Rimu od početka godine zaplijenjeno sedam milijuna krivotvorenih i/ili opasnih nabožnih predmeta.

Uz to su otkrivena dva mjesta na kojima su se izrađivale kutijice s krunicama pod nazivom Misericordina koje je papa Franjo besplatno dijelio vjernicima u rujnu.

Zaplijenjeno je 1.500 kutijica koje su se po 3 eura za komad trebale prodavati stotinama tisuća vjernika koji se očekuju danas.

Rim su još jučer preplavili vjernici iz cijeloga svijeta koji su došli na povijesnu kanonizaciju dvojice papa, dobrog pape Ivana XXIII., Talijana i velikog Ivana Pavla II., Poljaka.