Bez mjesta u zrakoplovu zbog sličnosti imena s Al-Qa'idom

Aida Alic (33) nije se mogla ukrcati na zrakoplov za Sjedinjene Države jer je bila na njihovoj "crnoj listi" zbog, smatra ona, sličnosti svog imena s Al-Qa'idom kada se izgovara najprije prezime pa ime.

Po listu Le Parisien, koji piše o njezinom slučaju, žena se u srijedu trebala u Ženevi ukrcati na zrakoplov za New York, zajedno sa svojim mužem Sebastienom Michelom i djecom.

U zračnoj luci su mi rekli da su primili poziv od američke imigracijske službe koja ih upozorava da sam na njihovoj crnoj listi i da se ne mogu ukrcati u zrakoplov, rekla je Aida. Obitelj je morala odustati od desetodnevnog boravka u New Yorku i vratiti se u Chambery u Savoju.

Da bi doznala o čemu se radi, mlada žena je pretražila stranice američke administracije i zaključila da joj je zabranjen pristup na američki teritorij zbog imena.

Moje ime (Alic Aida) može se povezati s terorističkom skupinom. Aida Alic, zapravo Alić, je sudska vijećnica rođena u Zvorniku, ali ima francusko državljanstvo.

Švicarska zrakoplovna kompanija Swiss je odgovorila da mora poštivati traženja zabrane ulaza na teritorij drugih zemalja.

Mlada Francuskinja izgubila je 2.700 eura za avionske karte što joj neće biti nadoknađeno. Rekla je da je pisala premijeru i predsjedniku i američkoj administraciji i tražila objašnjenja.