Šarena ili slatka?

Bez obzira na odnos prema vjeri, sigurno ste se tijekom odrastanja susretali s obojanim jajima, bilo da ste ih dijelili ili primali. Jaja su postala i do danas se zadržala simbolom Uskrsa. Pisanice su tijekom uskrsnih blagdane uvijek bile prisutne i u mojem domu, što nije bio slučaj kod mojih argentinskih vršnjaka.

Pisanice su najviše prisutne u Istočnoj Europi, a u Hrvatskoj su duboko ukorijenjene u tradiciji. Razne se tehnike  koriste za dekoraciju jaja, a među najstarijim su bojanje prirodnim bojama - što je ponovno oživljeno zbog sve prihvaćenijeg eko-trenda. Crveni luk, kurkuma, cikla, crveni kupus, repa, crna kava i ovaj su Uskrs bile najtraženije boje.


Umjetnost pisanice

U Hrvatskoj pisanice imaju status nematerijalnoga dobra od 2008. Od 2009. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije pokrenula je projekt izrade velikih uskrsnih jaja oslikanih u maniri naive, a takva jaja krase trgove u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Ovih dana velike hrvatske  pisanice postavljene su u Rigi i Parizu, a prijašnjih godina krasile su Madrid, Bratislavu, Budimpeštu, New York...


Slatki divovi

Dok u Hrvatskoj ovih dana prevladavaju šarena kokošja jaja, od kojih su neka prava umjetnička djela, u Argentini su sveprisutna čokoladna jaja. Tako je centar Barilochea, gradića na jugu zemlje, ovoga Uskrsa krasilo ogromno čokoladno jaje - 8 metara visoko i 5 široko, koje je podijeljeno prisutnima na uskrsnu nedjelju.

Miramar, ljetovalište na jugu provincije Buenos Aires, također je bio ukrašen čokoladnim jajem visokim 7 metara i teškim čak 3 tone. Bilo je ukrašeno mašnom od bijele čokolade koja je težila 90 kg. Više od 30 tisuća prisutnih  uživalo je u porciji uskrsnog jajeta.


Faktor iznenađenja

U Argentini svatko dijete - i onaj tko je to u duši - dobije čokoladno jaje za Uskrs. Neka su toliko lijepo ukrašena glazurom ili čokoladom u raznim bojama da vam ih zaista bude žao pojesti. U njima se uvijek krije neko iznenađenje - igračkica, bomboni, konfeti...

U obiteljima s više članova običaj je kupiti veliko čokoladno jaje od nekoliko kilograma za sve članove. Jednom je moja mama na nagradnoj igri dobila baš takvo jaje od deset kila, pa smo ga jeli i par tjedna nakon Uskrsa.

Uskrsu se ne raduju samo katolici, već i svi ostali koji ga povezuju s odmorom i obiteljskim okupljanjem. Veliki četvrtak u Argentini je nekima neradni dan, a petak svima. Mnogi to iskoriste i krenu na put. Oko dva milijuna Argentinaca otputovalo je nekamo povodom uskrsnih blagdana. I Zagreb je već u petak poslijepodne bio poprilično prazan. Bilo da ste vjernik ili ne, nadam se da i vi slavite život ovih blagdana.


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.