Pčele ne odumiru tako brzo kako se mislilo

Europske pčele ne odumiru zbog utjecaja nametnika i bolesti tako brzo kako se mislilo, pokazalo je istraživanje koje je provela Europska unija.

Istraživanje 32 tisuće pčelinjih zajednica u 17 država EU od kraja 2012. do ljeta 2013. pokazalo je da su pčele zimi odumirale po stopi od 3,5 posto do 33,6 posto. Ta je zima u Europi bila posebno hladna i najviše su odumirale pčele u zemljama na sjeveru Europe. U vrijeme aktivnosti pčela njihov je mortalitet bio između 0,3 i 13,6 posto.

Ovo je prvo veliko istraživanje nametnika i bolesti koje utječu na pčele. Puno toga vrlo je ohrabrujuće, kazao je Tom Breeze sa sveučilišta Reading u Britaniji.

Europska komisija objavila je rezultate istraživanja u ponedjeljak. Za razliku od europskih pčelara američki pčelari protekle su zime izgubili neobjašnjivo gotovo trećinu kolonija.

Ovo je prva godina u kojoj je neka vrsta praćenja započela. To je prvi korak u pravom smjeru, kazao je Marco Contiero koji je u Greenpeacu zadužen za poljoprivrednu politiku u EU.