Otkriveno najstarije stvorenje s kardiovaskularnim sustavom

Znanstvenici su objavili kako su pronašli fosil bića nalik na škampa živjelo prije 520 milijuna godina s iznimno dobro očuvanim srcem i krvožilnim sustavom što predstavlja najstariji poznati krvožilni sustav na svijetu.

Nazvan Fuxianhuia protensa, stvor pripada skupini nerazvijenih člankonošaca, beskralješnjaka s vanjskih pokrovom koji uključuju rakove poput rakovica, škampa i jastoga kao i insekte i paukove.

Upečatljivi fosil otkriven u pokrajini Junan na jugozapadu Kine datira iz vremena kambrijske eksplozije, razdoblja u povijesti Zemlje u kojem su se prvi puta pojavile mnoge važne životinjske skupine prije više od 500 milijuna godina.

U slučaju Fuxianhuiae protensae se vidi cjevasto srce u sredini tijela s bogatim i razgranatim sustavom krvnih žila koje vode do očiju, ticala, mozga i nogu.

Izuzetno je rijetko i neobično da se očuva tako osjetljiv organski sustav u jednom od najstarijih fosila u tako iznimnim detaljima, kaže paleontolog Xiaoya Ma iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu i jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications.

Meki dijelovi životinjskog tijela obično trunu nakon smrti što znači da se u fosilima uglavnom očuvaju dijelovi kao što su kost, zub ili oklop.

Fuxianhuia protensa dugačka je oko 11 centimetara i pokrivena oklopom, ima brojne noge i oklop oko glave sličan današnjem škampu. Ima i par ticala i oči koje se mogu rotirati kako bi vidjela u različitim smjerovima, kažu stručnjaci te dodaju kako su stvorovi s kardiovaskularnim sustavom živjeli i prije ovog fosila no nema znanstvenih dokaza takvoga vjerovanja.