Dvadeset godina poslije: O čemu je pjevao Kurt Cobain

Moji stihovi su gomila kontradikcija. Oni su podijeljeni i nalaze se negdje između mojih iskrenih stavova i osjećaja i sarkastičnih obećavajućih i humorističnih opovrgavanja ideala koji su već odavno iscrpljeni. Nastojim biti strastven i iskren, ali se također želim zabavljati i ponašati kao debil, zapisao je Kurt Cobain u svojem dnevniku u vrijeme izlaska prvog albuma Nirvane Bleach, pet godina prije nego što si je, na današnji dan 1994., oduzeo život.

U tih pet godina Cobain je od anonimnog glazbenika američke alternativne scene prerastao u rock-zvijezdu, što je i danas, nakon puna dva desetljeća koja potvrđuju da su njegove pjesme preživjele test vremena, osiguravši mu kultni status u povijesti rock-glazbe.

Iako je većinom nezahvalno otkrivati 'što je pjesnik htio reći', osobito kada je taj pjesnik Kurt Cobain, korak u tom smjeru napravio je Charles R. Cross u biografiji o njemu, Kosa anđela, rasvijetlivši okolnosti u kojima su nastajale neke od najpoznatijih pjesama Nirvane. Cobaina je za pjesme nadahnjivalo gotovo sve što se događalo oko njega i u njemu, od poremećenih odnosa u obitelji nakon nikad prežaljenog razvoda braka roditelja, preko stanja u društvu do ljubavnih veza. Potonje je bio poticaj za pjesmu About a Girl, nastalu nakon prigovora njegove djevojke Tracy da piše o svemu osim o njoj. Kurt joj nikada nije priznao da je tu pjesmu napisao za nju iako ju je svakodnevno uvježbavao u njezinu društvu. Bila je to njegova prva otvoreno ljubavna pjesma, a napisao ju je nakon što je tri sata preslušavao Beatlese.

Jedno je sigurno - sjećanje na njega još nije izblijedjelo, u rodnom i njegovom ne baš voljenom Aberdeenu nedavno je dobio svoj dan koji će se obilježavati na datum kada je rođen, 20. veljače. Dobio je i svoj kip u aberdeenskom Povijesnom muzeju, ali i lik u stripu. Nirvana će 10. travnja biti uvrštena u Kuću slavnih Rock 'n' rolla, a grad Hoquiam, gdje je Cobain živio vrlo kratko, tada će proslaviti Dan Nirvane.