Bogataš iz Angole želi otkupiti opus Joana Miroa

Bogataš iz Angole, 46-godišnji Rui Costa Reis, ponudio je vladi u Lisabonu otkup 85 djela španjolskog umjetnika Joana Miroa koje aukcijska kuća Christie's planira ponuditi na dražbi u lipnju, prenosi dnevnik Diario economico.

Sin portugalskih useljenika u Angolu, koji se obogatio na žitaricama te ujedno i poznati hollywoodski producent ponudio je 44 milijuna eura za zbirku uz uvjet da ona pola stoljeća bude izložena u Portu na sjeveru Portugala odakle potječe njegova majka. 

Vlada u Lisabonu još se nije izjasnila o ponudi angolskog bogataša.

Naime, portugalska vlada odlučila je prodati 85 djela španjolskog umjetnika kako bi napunila državnu blagajnu. Time je razbijesnila kulturnu scenu i oporbene socijaliste koji su se obratili sudu u pokušaju da spriječe prodaju. 

Zbirka, koju Christie's procjenjuje na 36,4 milijuna eura, postala je vlasništvo portugalske države nakon nacionalizacije banke BPN, u čijem je vlasništvu bila do 2008., kada je banka pretrpjela gubitke zbog financijskih malverzacijama.

Dražba se trebala održati u veljači no odgođena je zbog pravosudnog postupka u Portugalu, a sada je upitna i dražba u lipnju.

Nakon odgode, Christie's je zbirku vratila u Portugal gdje se čuva u banci Caixa Geral de depositos.