Lennonovo pismo producentu prodano za 53.000 funti

Ljutito pismo pjevača i gitarista Beatlesa Johna Lennona, simbolično naslovljeno "A Matter of Pee", upućeno producentu Philu Spectoru sredinom 70-ih, prodano je za 53.000 funti na online aukciji, što je sedam puta više od procijenjene predaukcijske cijene od 7000 funti, piše časopis Uncut.

Lennon ga je crvenom tintom napisao u nepoznatom studiju u New Yorku tijekom 18-mjesečnog perioda (od 1973. do 1975.) poznatog pod imenom Lost Weekend - u kojem se bivši Beatle razišao sa svojom ženom Yoko Ono.

Lennon je u to vrijeme radio sa Spectorom u Capitol studiju zajedno s bubnjarom The Whoa Keithom Moonom i pjevačom i tekstopiscem Harryjem Nilssonom. Iz pisma je razvidno da su Moon i Nilsson izvodili vragolije u studiju što je izazvalo nezadovoljstvo kod Lennona, pogotovo zbog činjenice da su iz izdavačke kuće zaprijetili da će ih svo troje izbaciti iz studija.

Lennon u pismu koje je simbolično nazvao A Matter of Pee okrivljuje Moona i Nilssona da su urinirali po konzoli te najavljuje svoj skori odlazak iz te izdavačke kuće. Ako niste znali, Harry i Keith su urinirali po konzoli!, stoji u Lennonovom pismu.

Lennon je pismo dao gitaristu Jesseju Edu Davisu, koji je svirao na Lennonovom albumu iz 1974. Walls And Bridges i koji je pismo prodao. Pismo je na aukciju stavila specijalizirana londonska kuća Cooper Owen, a prodano je privatnom kolekcionaru.

Aukcionerka Louise Cooper istaknula je kako se radi o rijetkom i vrijednom predmetu utoliko što se u njemu spominje toliko poznatih osoba iz tog razdoblja.

Spector i Lennon radili su zajedno na albumu iz 1975. Rock n Roll čije je snimanje obilježeno buntovnim i izopačenim ponašanjem.

Jednom prilikom Spector se pojavio u odijelu kirurga i zapucao u strop studija ozlijedivši pritom Lennonove uši, dok su ostale budalaštine uključivale prolivene boce viskija preko konzola za miksanje u pokušaju zaustavljanja izdavačke kuće da zabrani daljnje snimanje.

Spector je tada slavno pobjegao sa snimkama, nakon čega je stradao u prometnoj nesreći, što je pak značilo da se do pjesama nije moglo doći sve dok se nije oporavio.