Hrvati i Falklandski rat

Od 2000. godine u Argentini se 2. travnja obilježava Dan veterana i palih boraca u Falklandskom ratu. Taj dan je još od 1983. godine bio posvećen Malvinskim otocima - kako ih nazivamo u Argentini - i bio je državni praznik. Rat između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva vodio se na Falklandskim otocima te na otocima Južna Georgia i Južni Sandwich.

Davne 1833. godine Ujedinjeno Kraljevstvo je nasilno i ilegalno okupiralo Malvinsko otočje. Argentina nikad nije prihvatila taj događaj te i dalje smatra da su Falklandski otoci neodvojiv dio njezina teritorija. Nakon gotovo 150 godina britanskog kolonijalnog suvereniteta nad otocima, Argentinska Vojna Hunta, koja se suočavala s velikom ekonomskom krizom, odlučila se za očajnički potez.

Nakon brojnih diplomatskih pregovora koji nisu vodili nikamo, Hunta je naredila invaziju otoka. U ranu zoru 2. travnja gotovo pet tisuća Argentinaca pod zapovjedništvom generala Marija Benjamína Menéndeza spustilo se na otok Južna Georgija. Tada je počeo kratak rat u kojemu se ubrzo iskristalizirala britanska vojna nadmoć te nemoć argentinske vojske da se suoči s njom.

Rat je završio 14. lipnja 1982. godine kapitulacijom argentinskih snaga i ponovnim preuzimanjem vlasti od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Rat je završio s 900 poginulih, od čega je bilo 649 Argentinaca. Poraz u ratu doveo je do pada vojne diktature te je ostavio otvorenu ranu.

Argentina još uvijek pokušava diplomatskim putem povratiti Malvinske otoke, bez obzira na referendum koji se proveo u ožujku prošle godine i u kojemu se 99,8 % stanovništva otoka izjasnilo da želi ostati pod britanskom zastavom unatoč 13 tisuća kilometara udaljenosti od Velike Britanije. Ali Falklandski otoci, udaljeni svega 480 kilometra od argentinske obale, za Argentinu su postali pitanje nacionalnog ponosa.

Manje je poznato da je u tom ratu na argentinskoj strani sudjelovalo i nekoliko potomaka Hrvata. Četvero ih je izgubilo život u borbi - Poručnik Daniel Antonio Jukic, Prvi kaplar Andrés Luis Brasich, te novaci Claudio Granic i Pedro Horacio Vojkovic. Dok su Kapetani ratnoga broda korvete Roberto Curilović i Radivoj Metlicich, zajedno s kapetanom vojnog broda Sergio Sepetich te novaci Francisco Metlicich i Juan Vladova preživjeli rat.

Poručnik Daniel Jukic, čiji je otac stigao u Argentinu 1938., rodom iz Splita, preminuo 1. svibnja 1982. u britanskom zračnom napadu te je posthumno odlikovan argentinskim križem za hrabrost u borbi te je uvršten na popis Nacionalnih heroja. Ta je eksplozija bila kobna i za Andrésa Brasicha, čije ime danas nosi Međunarodna škola letenja sa sjedištem na Ognjenoj Zemlji.

Claudio Granic i Pedro Horacio Vojkovic također su odlikovani argentinskom odličjem za poginule u borbama. Krajem pošle godine Vojkovic je dobio svoju ulicu u svom rodnom mjestu, City Bell u gradu La Plata.

Ovo je moje malo osobno priznanje onima koji su sudjelovali u ratu za Malvine. Zajedno s milijunima Argentinaca prisjećam se palih u ratu koji su dobili svoj spomenik u centru Buenos Airesa, ali i svih onih koji su ga preživjeli.


                      *************************************************

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.