Stradivarijeva viola na aukciji za 45 milijuna dolara

Macdonald, rijetka Stradivarijeva viola, za koju se vjeruje da je jedan od najboljih gudačkih instrumenata u svijetu, na dražbi ovoga proljeća bit će ponuđena po početnoj cijeni od 45 milijuna dolara.

Instrument bi mogao postaviti novi svjetski rekord za najskuplje ikad prodano glazbalo. Viola, koju je 1719. izradio talijanski majstor Antonio Stradivari prvi je njegov instrument na tržištu u proteklih 50 godina, priopćila je kuća Sotheby's. To je i jedan od dva Stradivarijeva instrumenta koji su još uvijek u privatnom vlasništvu. Drugi se čuva u kongresnoj knjižnici u Washingtonu.

Stradivari je najveći majstor violina svih vremena, kaže Tim Ingles iz dražbovne kuće Ingles&Hayday koja organizira aukciju sa Sothebyijem. Dodaje i da danas postoji tek 10-ak kompletnih Stradivarijevih violina odnosno viola pa zato predstavljaju takvu dragocjenost.

Dražbovne kuće 26. lipnja objavit će koja je najbolja ponuda za violu. Prodaje ju obitelj Petera Schidlofa koji je svirao violu u svjetski poznatom gudačkom kvartetu Amadeo i koji ju je kupio 1964. Zove se Macdonald zbog toga što ju je 1820. kupio treći baron Macdonald.

Macdonald viola instrument je sličan violini, tek nešto veći, a smatra se najboljim Stradivarijevim djelom. Prednji dio joj je od alpske smreke, a tijelo u jednom komadu od javor.

Dosad je najskuplje glazbalo plaćeno 15,9 milijuna dolara i radilo se o Lady Blunt Stradivarijevoj violini.