Teška suša u Kaliforniji izazvala novu zlatnu mini groznicu

Najgora suša u Kaliforniji u nekoliko stotina godina izazvala je mini zlatnu groznicu i amaterski tragači za zlatom pretražuju presušena korita rijeka u podnožju Sierra Nevade koja je sredinom 19. stoljeća privlačila tisuće lovaca za zlatom.

Amateri, avanturisti i čitave obitelji pretražuju po nekoliko puta tjedno isušena riječna korita koja dugo vremena nisu bila dostupna i to istom tehnologijom korištenom u doba velike zlatne groznice - prosijavanjem riječnog pijeska kroz mreže koje zadržavaju zlatne grumene.

Jedna od najgorih suša koje su pogodile Kaliforniju prisilila je lokalne i savezne vlasti da ograniče potrošnju vode stanovništvu. Niska razina vode u potocima i rijekama ugrožava i riblji fond te životinjski svijet.

Zbog suše su se nakon dugo vremena opet pojavile stare ceste, mostovi, željezničke tračnice i odbačeni automobili. U retenciji Folsom Lake suša je otkrila ostatke rudarskog grada Mormon Islanda iz vremena zlatne groznice koji je poplavljen gradnjom brane 1950-ih.

Prodavaonice bilježe i 25 posto veću potrošnju za predmetima poput lopata, kanti, mreža, gumenih čizama, karti i knjiga o potrazi za zlatom.