Unreality TV

Prosječna američka TV ne nudi vjerodostajan prikaz američkog društva.  Znam, znam… Žao mi je što vam kvarim dan. Nasilje, istražitelji na mjestu zločina, ljudi koji se pripremaju za propast svijeta – sve to nije tako daleko od stvarnosti. Ono u čemu američka TV 'griješi' jest prikaz života u humorističnim serijama, tzv. sitcomima. Prema mojem iskustvu,  mjesta u kojima svatko zna tvoje ime, poput kafića 'Uzdravlje', toliko su rijetka da se mirne duše može zaključiti da ih zapravo niti nema.

Veselo susjedstvo

Tek nakon što sam preselio u Hrvatsku počeo sam uviđati koliko su nerealni američki sitcomi. Dok su takve serije daleko od životne svakodnevnice u SAD-u,  zanimljivo je da su mi se u Hrvatskoj one počele činiti sumnjivo poznatima. Shvatio sam da američki sitcomi zapravo prikazuju život u Hrvatskoj! Ne  vjerujete? Evo nekih dokaza.

U seriji Seks i grad, Carrie i njezine prijateljice sjede u restoranima, kafićima, barovima, izmjenjujući sočne detalje o propalim ljubavima, začinjene seksualnim aluzijama. Sitcomi podrazumijevaju i opetovane odlaske u isti kafić/bar. Ekipa iz Kako sam upoznao vašu majku većinu vremena provodi cugajući zajedno u kvartovskom kafiću.  U Seinfeldu Jerry i njegovi prijatelji uvijek su negdje što se zove, jednostavno, 'Restoran'. Poznato? To je zapravo baš poput odlaska na kavu Hrvatskoj. Sjetite se, kad ste zadnji put vi otišli na neko novo mjesto?

Tu je, potom, veoma 'uključeni' susjed, poput Urkela, Gibblera, ili Kramera, koji neprestano navraća, često nenajavljen. A što je najjače, u mnogim serijama, poput Svi vole Raymonda, Frasera, i Kralja Queensa tu je stariji, dominantni član obitelji koji stalno 'komplicira' stvari, osobito za muškog protagonista.

Zapravo, mi to ne radimo.

Dobra strana sitcoma je to što se čini da Amerikanci svoje slobodno vrijeme u cijelosti provode družeći se uz piće, žive sa članovima šire obitelji i stalno pohode isto mjesto. Ukoliko 'družeći se' pretvorite u gledajući TV, 'mjesto' u dnevni boravak, a 'piće'  u pizzu, onda sve stoji, to radimo. Odlazak na kavu rijetko je onakav kakvim se prikazuje u Prijateljima, uz opušteno sijelo i ispijanje kave. Život u Americi je kaotičan, često užurban i vrlo rijetko se čini da bilo tko ima vremena za sjedenje i kavenisanje. Ako išta, uzmete nešto 'za van' i pričate s prijateljima na mobitel. Susjedi? Gotovo im nikada nisam znao imena. Život sa članovima obitelji? Ne. Tek jedno od nas četvero braće i sestara živi u istoj saveznoj državi s roditeljima.

Težimo biti Hrvati?

Razmislite što to znači kad ideje zabave, humora, smijeha i komedije na američkoj TV za mene zapravo odražavaju život u Hrvatskoj! Možda upravo to objašnjava zašto toliko volim živjeti u Hrvatskoj. Nebrojeni sati provedeni uz američku TV naučili su me da je život ovdje upravo onakav kakav bi život i trebao biti. Temeljem naših sitcoma mogli biste ustvrditi da Amerikanci žele život poput ovoga u Hrvatskoj.

Život pun frustracija? Ponekad.  Komplicirano je? Pomalo. No u konačnici, život je dobar.  Na kasnom srednjeengleskom jeziku, riječ komedija nije se toliko koristila za opis šaljivog događaja, koliko za predstavu ili pjesmu sa sretnim završetkom. U tom smislu, vjerujem da život u Hrvatskoj, život s prijateljima, odlasci na kavu, prijateljski nastrojeni susjedi, čak i život s punicom, može biti prava komedija – uistinu veseo.   

_______________________________________________________

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga.