Običaj razmjene žena izazvao oštre rasprave u Namibiji

Nomadska plemena na sjeveru Namibije tradiciju posuđivanja žena prijateljima njeguju već generacijama, no pitanje reguliranja te tradicije kako bi se spriječilo širenje virusa HIV-a izazvalo je žustre rasprave o pravima žena.

To je običaj koji stvara jedinstvo i prijateljstvo, tvrdi Kazeongere Tjeundo, predstavnik plemena Ovahimba.

To je silovanje, a ono je protuzakonito, odgovara mu Rosa Namises, voditeljica nevladine udruge Woman Solidarity Namibia.

Plemena Ovahimba i Ovazemba odolijevaju modernom vremenu, žive mirnim seoskim životom, daleko od svega, u kolibama od sušene zemlje, a njihovi muškarci svoje žene razmjenjuju među prijateljima. No, ne radi se o seksu u troje: muškarac svoju suprugu posudi prijatelju i cijeli ih dan ostavi na miru, daleko od njihove kolibe. Na vama je da odlučite hoćete li dopustiti svom najboljem prijatelju da spava s vašom ženom, pojašnjava Tjeundo, potpredsjednik Demokratskog saveza Turnhallea, stranke u oporbi. No, žene nemaju po tom pitanju nikakvo pravo glasa i moraju spavati s prijateljima svog supruga ako on to naloži. Ta praksa ide na ruku samo muškarcima, tvrdi Namises.

AIDS je inače pokosio dijelove Namibije, zemlje s jedva dva milijuna stanovnika, a broj odraslih oboljelih od te bolesti prelazi 18 posto.