Godišnji budžet taljanske mafije veći od budžeta EU-a

Godišnji proračun organiziranog kriminala u Italiji je veći od proračuna Europske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Godišnji budžet organiziranog kriminala prelazi 200 milijardi eura, kazao je Giovanji Brauzzi, direktor odjela sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Europe i drugdje po svijetu. Svagdje imaju dobre prijatelje, kazao je Brauzzi.

Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura. Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Bruxellesu također kazao da mafija, kada su u pitanju manje kibernetičke prijetnje na internetu, surađuje s talijanskim pravosuđem u obostrano korisnom odnosu.

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te skupine i zaustavile prijetnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio 'business as usual". Na platnoj listi mafije su vrhunski odvjetnici i menadžeri.

Brauzzi tvrdi da je talijanski organizirani kriminal duboko usađen u najvažnije tvrtke u financijskom sektoru.