Strateški bombarder na eBayu

Potencijalni kupci imali su priliku nadmetati se za kupovinu Tupoljeva Tu-95, strateškog bombardera iz doba Hladnog rata, koji se nakratko pojavio na eBayu a početna cijena bila je 3 milijuna dolara.

Kako prenosi portal Aviationist, koji objavljuje vijesti iz zrakoplovstva, prodavatelji su naveli da se zrakoplov nalazi u Ukrajini, a da ga se rastavljenog može poslati iz luka u Odesi ili Nikolajevu.

Oglas je bez objašnjenja uklonjen a dok se to nije dogodilo javila su se tri potencijalna kupca. Jedan od njih je za Tu-95 ponudio 5 milijuna dolara.

U oglasu je pisalo da zrakoplov rabljen ali se nakon servisa može dovesti u letno stanje. Prodavala ga je tvrtka čije je sjedište u Švicarskoj ali ima podružnice u Njemačkoj i Ukrajini. Tu-95MS je varijanta zrakoplova za koju je NATO imao kodni naziv Bear-H i bila je osposobljena za lansiranje krstarećih raketa Raduga Kh-55, koje mogu nositi konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu.

Na fotografiji koja je bila objavljena u oglasu na zrakoplovu su vidljivi tragovi oznaka sovjetskog i ukrajinskog zrakoplovstva. Napisano je da ima ukupno 454 sata leta a resurs mu je skoro 5000 sati.