San Francisco sve bliže zabrani korištenja plastičnih boca za vodu

San Francisco je, nakon što je nadzorno gradsko vijeće jednoglasno odobrilo postupnu zabranu prodaje jednokratnih plastičnih boca za vodu, sve bliže zabrani korištenja tih boca na području grada.

Radi se o prvoj takvoj akciji u nekom većem američkom gradu i zadnjoj u nizu mjera borbe protiv teško razgradivog otpada poput široko usvojene zabrane plastičnih vrećica.

Vijeće je odobrilo postupno uvođenje zabrane prodaje i distribucije vode u bocama za jednokratnu upotrebu na području grada od ove jeseni te zabranu kupovine takve vode gradskim sredstvima. Mjeru treba potpisati i gradonačelnik.

Cijena po okoliš ogromna je i nevjerojatna, kazao je član vijeća David Chiu koji je i podnio prijedlog. Potrebno je tisuću godina za razgradnju prosječne plastične boce.
Brojni gradovi u Kaliforniji i drugim saveznim državama zabranili su trgovačkim lancima pakiranje kupljene robe u plastične vrećice a čini se da će San Francisco biti prvi koji će pokušati odvratiti potrošače od korištenja jednokratnih plastičnih boca za koje stručnjaci kažu da pune odlagališta otpada i završavaju u moru kao što to čine i plastične vrećice.

Chiu kaže da su ograničenja za flaširanu vodu u skladu s nizom mjera za zaštitu okoliša uključjući zabranu plastičnih vrećica uvedenu 2007. i agresivnu kampanju za recikliranje otpada.

Proizvodnja, prodaja i transport jednokratnih plastičnih boca za vodu vodi i do prekomjernog oslanjanja na fosilna goriva, dodaje Chiu.

Godišnje se deseci milijuna boca u San Franciscu odlažu na odlagališta smeća, centre za recikliranje ili završavaju u oceanu.

Grad bi istodobno osigurao kvalitetniju mogućnost punjenja vodom trajnih boca koje bi ljudi nosili sa sobom.