Posthumni rat za Teslin pepeo

U Srbiji se posljednjih nekoliko dana zaoštravaju prijepori o sudbini posthumnih ostataka Nikole Tesle. Jedan od najvećih znastvenika svijeta nije ostavio testament te tako mnogi sebi daju za pravo odlučiti ili utjecati gdje bi trebala biti pohranjena urna s pepelom, koja je trenutačno jedan od eksponata u Teslinom muzeju u Beogradu.

Lavinu polemika izazvao je nedavni sporazum da se urna s pepelom Nikole Tesle prenese u portu Hrama svetog Save u beogradskoj općini Vračar, postignut između srbijanske vlade, patrijarha srpskog Irineja i privremene petočlane uprave koja vodi Beograd nakon prošlogodišnje smjene gradonačelnika Dragana Đilasa.

Prema tom sporazumu, koji su 28. veljače potpisali partijarh srpski Irinej, ministrica energetike Zorana Mijhajlović u ime vlade Srbije i predsjednik privremene uprave Beograda Siniša Mali, posmrtni ostaci Nikole Tesle bit će premješteni iz muzeja ovog velikana svjetske znanosti u portu Hrama Svetog Save, gdje će mu biti podignut i spomenik.

Prema ocjeni srpskog patrijarha Irineja, najprirodnije bi bilo da Teslini zemni ostaci počivaju na "najsvetijem mjestu srpskog naroda" - hramu posvećenom svetom Savi, gdje je i spomenik Karađorđu, utemeljitelju srpske dinastije Karađorđević.

Međutim, rješenje nije na vidiku. Na poruke udruga i "ad hoc" skupina na Facebooku, koje traže da urna ostane u Muzeju Nikole Tesle, gdje se nalazi više od pola stoljeća, SPC inzistira da posmrtnim ostacima nije mjesto u muzejima. Smatraju da je urna "kulturno dobro" te kao takva ne potpada pod uobičajena pravila ukopa, već treba biti pod posebnom skrbi i zaštitom, a za svoja stajališta da tako treba i ostati, kako tvrde, imaju i potporu i želju Teslinih nasljednika.

Ravnatelj Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković za agenciju Beta rekao je da urna "nije muzejski eksponat, nego kulturno dobro i spomenik koji ne treba izmještati". Upravni odbor Muzeja Nikole Tesle sazvao je za utorak, 4. ožujka, hitnu sjednicu zbog inicijative da se urna sa Teslinim pepelom izmjesti u Hram svetog Save. Uprava Muzeja već je ranije priopćila da posmrtni ostaci koji su proglašeni za kulturno dobro ne mogu biti pokopani na groblju ili biti izloženi na drugom mjestu izvan ustanove u kojoj su pod zaštitom.

Izmještanju urne oštro se protivi jedan od nasljednika, praunuk Tesline sestre, koji je, kaže, posvetio tri desetljeća promoviranju ideja slavnog pretka, zbog čega inzistira da ga se o svim koracima osobno konzultira i zatraži njegova suglasnost.

S obzirom na to da se ja, kao potomak Nikole Tesle, cijeli život osobno zalažem i borim za održanje lika i dodjelu počasti i priznanja ovom velikom čovjeku, prinuđen sam inzistirati da me konzultirate o odluci... Ukoliko se planira bilo kakvo premještanje njegovih posmrtnih ostataka, moja dužnost je da sudjelujem u donošenju odluke i budem nazočan takvom događaju, istaknuo je u pismu iz Teslina memorijalnog društva (The Tesla Memorial Society) u New Yorku William H. Terbo (Trbojević), čije pismo je u cjelosti objavio B92.

U polemiku se uključila i skupna koje se na internetu nazvala "Ostavite Teslu na miru", a za tri dana okupila je više od 25.000 pristaša koji građanskom inicijativom žele spriječiti da urna jednog od najvećih svjetskih znanstvenika "posluži kao ukras vjerskom objektu". Ova skupina najvljuje i zahtjev da se pravno preispita odluku o premještanju urne s Teslinim pepelom.

Također, i pokret "Spasimo znanost" u svom priopćenju protivi se najavljenom premještanju Tesline urne, naglašavajući kako je dogovor o tome postignut u tijeku predizborne političke kampanje, uz ocjenu da se ime velikog znanstvenika zloporabi u dnevnopolitičke svrhe. Ovaj pokret drži da je potpisivanje sporazuma između SPC, Privremenog vijeća Beograda i vlade Srbije pravno i etički problematično. Pokret koji okuplja znanstvenike sa više fakulteta i instituta, uključujući i Institut za fiziku, pozvao je javnost Srbije da ne dozvoli premještanje urne Nikole Tesle.