Svaki alpinist s Everesta mora ponijeti 8 kg smeća

Alpinisti koji kreću u osvajanje krova svijeta, 8.848 metara visok vrh Mt. Everest, morat će na silasku u dolinu ponijeti sa sobom osam kilograma smeća, priopćile su nepalske vlasti koje na ovaj način žele očistiti najvišu planinu na svijetu koja je ujedno i najposjećeniji vrh iznad osam tisuća metara.

Everest je već više desetljeća alpinistička meka, ali to za sobom povlači i posljedice: ostavljene boce s kisikom, šatori, pogubljena oprema, limenke od piva, plastične boce ali i tijela poginulih penjača koja se zbog ekstremne hladnoće ne raspadaju. Zbog ekstremnih uvjeta, pogibije u Himalaji i drugom visokom gorju nisu rijetkost, no akcije spašavanja ili izvlačenja tijela je vrlo teško izvesti.

Nova odredba odnosi se na sve alpiniste koji kreću u osvajanje Eversta iz baznih logora i primjenjivat će se od travnja, kada počinje sezona ekspedicija. Ekspedicije će morati predati svoje smeće na posebno određenom odlagalištu, u blizini baznih logora, gdje će dežurati pripadnici nepalske policije i vojske.
Iako ekspedicije prije samog pohoda na vrh moraju ostaviti depozit od 4.000 dolara koji im se vraća nakon što vrate sve što su sa sobom ponijeli na planinu, problem je uvijek bila provedba te mjere.

Naši prijašnji napori nisu se pokazali uspješnima. Ovog puta, ako alpinisti ne vrate smeće, pravosudno ćemo ih goniti i kažnjavati, upozorio je dužnosnik ministarstva.

U veljači je Nepal smanjio cijenu dozvola za penjanje, kako na Everest tako i na druge planine, kako bi privukao što veći broj alpinista. Everest je, naime, veliki izvor prihoda za Nepal, no ta je mjera izazvala negodovanje ekologa. Nepalske su vlasti odgovorile strožim mjerama kontrole što se tiče onečišćenja.