U Kopački rit se vratile prve rode

Jučer su u Kopačkom ritu viđene rode, a to je ujedno znak da je počeo dolazak ptica selica u jedno od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi.

Damir Opačić
, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, izjavio je za Hinu kako je jučer sa suradnicima obišao rit i vidio nekoliko crnih i bijelih roda, koje Kopački rit napuštaju krajem kolovoza i vraćaju se obično sredinom ožujka. 

Ove godine su nešto uranile, ali to nije neobično zbog promijenjenih klimatskih uvjeta i toplije klime, rekao je Opačić te dodao kako su zaštićene obje vrste roda, i bijela i crna, ali su crne rode pod posebnom zaštitom jer ih je sve manje u svijetu. Inače, crne rode su puno osjetljivije i ne vole naseljena mjesta te im je Kopački rit omiljeno gnijezdilište. Koliko ih točno ima u Kopačkom ritu teško je reći, ali tamo je sigurno između pet i šest gnijezda crnih roda.  

U Kopačkom ritu, najvećem ornitološkom rezervatu u Hrvatskoj, obitava 300-tinjak različitih vrsta ptica. U ovogodišnjem zimskom prebrojavanju izbrojano ih je daleko manje nego inače u to doba, nešto više od 13.000, ali to je također povezano s promjenom klime, rekao je Opačić.

U Kopačkom ritu, koje je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, u tijeku je mrijest štuke i smuđa, zbog čega su djelatnici tog Parka prirode maksimalno angažirani na zaštiti riba od ribokradica, a sve  ribolovne akivnosti zabranjene su od 1. veljače do kraja svibnja.