Lovro Peretić

Lovro Peretić (2.4.1995., Zagreb)  završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu u razredu Xhevdeta Sahatxhije i trenutačno je student prve godine Muzičke akademije u Zagrebu u razredu prof. Darka Petrinjaka.

O uspjesima na domaćim i međunarodnim natjecanjima svjedoči dvadesetak prvih nagrada. Četverostruki je pobjednik državnog natjecanja 2007., 2009., 2011. i 2013., dvostruki apsolutni pobjednik međunarodnog natjecanja Mörski festival gitare u Sloveniji, te trostruki pobjednik Međunarodnog natjecanja Mauro Giuliani u Goriziji (Italija) na kojem je prošle godine osvojio i drugu nagradu u kategoriji bez dobnih granica nastupivši kao najmlađi finalist. Na međunarodnom natjecanju Split Guitar Festival 2007. osvojio je prvu nagradu, a pobijedio je i na natjecanjima Andrés Segovia u Velbertu 2008. (Njemačka) te Anna Amalia u Weimaru 2011. (Njemačka).

Pobjednik je i Međunarodnog gitarističkog festivala u Sarajevu, te natjecanja Porečki tirando 2013. Iste godine osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom gitarističkom natjecanju u Grožnjanu u kategoriji bez dobnih granica. Dobitnik je više nagrada za komorno muziciranje. Godine 2008. sa sestrom Leom, također gitaristicom, predstavljao je Hrvatsku na festivalu Zaklade Vladimira Spivakova u Moskvi. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio je uz Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačke soliste.

Sudjelovao je i na humanitarnom koncertu za Zakladu Ana Rukavina, te u nizu televizijskih emisija. Redovito polazi Međunarodnu ljetnu školu kod Xhevdeta Sahatxhije u Pučišćima na Braču i sudjeluje na seminarima uglednih pedagoga. Dobitnik je priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izvrsne rezultate.


U p i t n i k

Instrument kojeg sviram je kao: velika čokolada s lješnjacima!

Moje najdraže mjesto je: pod suncem
Što ste najluđe učinili zbog ljubavi? Pojeo bombonjeru koju sam namijenio curi
Najbolje iskustvo u životu?

Na što bi potrošili zadnjih 20 kuna? Na ćevape s lukom

Najveća želja mi je? Svirati pred velikom publikom

Napiši svoju poslovicu/moto: sutra je novi dan

Tri stvari koje biste ponijeli na pusti otok? gitaru, kremu za sunčanje i Wilsona

Tri osobine najboljeg profesora? strpljiv, pun pozitivne energije i iskustva

Što ću biti s 30 godina? tata

Ciganski napjevi ili švicarski folk metal bend? ciganski napjevi

Razum ili osjećaji? osjećaji

Gusle ili violončelo? violončelo

Martensice ili štikla? štikla

Hip hop ili hop cup (poskočiću)? poskočica

Baltazar ili Shrek? Baltazar

Jelena Rozga ili Beyonce? nijedna

Želim upoznati: Bacha