"Nepoznati predmeti" Josipa Broza Tita

Idemo u Zagorje. U staroj školi u Kumrovcu koju je nekoć pohađao Josip Broz Tito postavljena je nesvakidašnja izložba. Iz muzejskog spremišta na svjetlo dana izašli su dosad nepoznati darovi koje je Tito dobivao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.

Tko zna koje je radijske postaje na svom radio uređaju slušao Josip Broz Tito? I je li uopće znao što traži kad su sve oznake napisane arapskim pismom?  Kombinaciju televizora, gramofona i radija poklonio je Titu egipatski predsjednik Naser. I to je samo dio kumrovečke zbirke koja je izložena prvi put.

Za Josipa Broza bilo je poznato da je volio darivati ali isto tako i promati poklone, kako od stranih gostiju tako i od sumještana, kaže autorica izložbe Nepoznati predmeti Anita Paun-Gadža.

Tako u Kumrovcu možemo vidjeti pribor za pisanje koji je stigao od mornara s Crnog mora ili pak poklone prijatelja iz Miyanmara ili Mongolije. Tu su predmeti sentimentalne vrijednosti poput poklona pionira Iz Kumrovca ili pak umjetnička djela velike materijalne vrijednosti, poput slike Miroslava Kraljevića. Nažalost, katalog poklona predsjedniku bivše države nije sačuvan u cijelosti pa se ne znaju svi detalji i okolnosti darivanja.

Nakon svibnja ovi predmeti odlaze u čuvaonicu, a nadamo se da ćemo tijekom godine dobiti poklone koji su sada u Vladi RH i planiramo napraviti stalni postav, ističe autorica izložbe.

Hrvatska Vlada čuva stotinjak predmeta iz 70-tih godina. Savršena dopuna za kumrovečku zbirku poklona iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.