Otvorena Napoleonska cesta u Valoniji

Napoleonska cesta u Valoniji otvorena je jučer, nešto više od godinu dana prije 200. godišnjice bitke kod Waterlooa, te će turisti uzduž spomenute ceste moći slijediti posljednje poglavlje epopeje o francuskom caru.

Ta turistička atrakcija duga je 94 kilometra koja je Napoleon prošao tijekom stodnevne vladavine, završene 18. lipnja 1815. kod Waterlooa, dvadesetak kilometara južno od Bruxellesa. Cijeli put prati 200 informativnih plakata, a turisti će od početka proljeća moći vidjeti gdje se Napoleon zaustavio ili noćio, kao i niz povijesnih lokacija, počevši od Hestruda, na sadašnjoj francusko-belgijskoj granici.

Valonska inicijativa inspirirana je Napoleonskom cestom, povijesnom rekonstrukcijom puta koji je prešao taj slavni vojskovođa nakon povratka s Elbe. Napoleon se 1. ožujka 1815. iskrcao u zaljevu Juan na Azurnoj obali, stigavši preko Grenoblea u Pariz 20. ožujka.

Abdicirao je četiri dana nakon poraza kod Waterlooa. Porazile su ga vojske Sedme koalicije pod zapovjedništvom engleskog vojvode od Wellingtona i pruskog maršala Gebharda von Bluechera.