Zuckerberg najveći američki filantrop u 2013.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga predvode američku listu filantropa za 2013., doniravši gotovo milijardu dolara, objavio je danas list Chronicle of Philantrophy.

Prvih 50 donatora darovalo je prošle godine 7,7 milijardi dolara ili četiri posto više nego godinu ranije, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, piše list.

Zuckerber i supruga Priscilla Chan novac su darovali zakladi Silicon Valley Community Foundation koja daje subvencije za lokalne potrebe.

Drugi na listi je George Mitchell koji se obogatio u industriji prirodnog plina. Mitchell, koji je umro u srpnju prošle godine, ostavio je 750 milijuna dolara obiteljskoj zakladi koja pokušava umanjiti štete frakcioniranja plina za okoliš. Treće mjesto Cronicleove liste zauzeli su osnivač Nike-a Phil Knight i supruga Penelope koji su darovali 500 milijuna dolara za istraživanje raka zakladi sveučilišta u Oregonu. 

Fakulteti, zaklade i bolnice dobile su najviše donacija vrijednih milijardu dolara i više, a slijede ih medicinski istraživački centri, umjetničke organizacije i udruge za pomoć građanima.