Film Wesa Andersona otvara Berlinski filmski festival

Premijerom filma The Grand Budapest Hotel američkog redatelja Wesa Andersona za dva se dana otvara 64. berlinski filmski festival. Prikazat će se više od 400 filmova, a njih dvadeset natjecat će se za Zlatnog medvjeda.

Od američkih uradaka tu je i Boyhood Richarda Linklatera koji prati dječaka na putu njegova odrastanja, s Patricijom Arquette i Ethanom Hawkeom u glavnim ulogama, te izvan konkurencije ratna drama Monuments Men Georgea Clooneyja, koji se pojavljuje u vodećoj ulozi uz Matta Damona, Billa Murraya i Johna Goodmana.

U Berlinu će se dogoditi i svjetska premijera integralne verzije filma Nimfomanka Larsa von Triera, o ženi (glumi je Charlotte Gainsbourg) koja kroz osobnu priču o neutaživoj želji za seksom progovara o potrazi za smislom i ravnotežom u životu.

Forest Whitaker, Harvey Keitel i Brenda Blethyn glavni su protagonisti filma Two Men in Town Rachida Bouchareba, 'kafkijanske' drame smještene u teksaški gradić okružen pustinjom.

Doajen francuske kinematografije Alain Resnais dolazi s filmom Life of Riley, što je treća njegova adaptacija djela britanskog dramatičara Alana Ayckbourna, a japanski veteran Yoji Yamada s filmom Little House u kojem kroz priču o emocionalnom životu svojih likova daje povijesnu sliku Japana u razdoblju prije i tijekom Drugoga svjetskog rata.

Za nagrade će se natjecati i debitanti, Argentinac Benjamin Waishat s History of Fear te Sudabeh Mortezai s filmom na granici fikcije i dokumentarca Macondo o čečenskom dječaku u bečkom izbjegličkom naselju.

U konkurenciji su čak tri kineska filma: Blind Massage Lou Yea, Black Coal Thin Ice Diao Yinana i No Man´s Land Ningo Haoa te četiri njemačka - Stations of the Cross Dietricha Brueggemanna, Inbetween Worlds Feo Aladag, Beloved Sisters Dominika Grafa i Jack Edwarda Bergera.

Dodjela nagrada Berlinskoga filmskog festivala održat će se 15. veljače, a njegovim će crvenim tepihom, najavljeno je, prošetati i velike zvijezde, među ostalima George Clooney, Tilda Swinton, Charlotte Gainsbourg i Forest Whitaker.

Zahvaljujući raznolikoj kulturnoj sceni i kompetentnoj publici, Berlin je već dugo kulturno središte umjetnika iz cijeloga svijeta, čemu na osobit način jednom godišnje pridonosi i Berlinale. Taj festival godišnje proda više od tristo tisuća ulaznica, ugosti gotovo 20 tisuća profesionalaca iz 124 zemlje te oko 3,7 tisuća novinara.

Oko 400 filmova svih žanrova prikazuje se raspoređeno u više programa, od Panorame do Foruma, u kojemu ove godine sudjeluje i jedna slovačko-češko-hrvatska koprodukcija - Baršunasti teroristi Petera Kerekesa. Film prati tri priče o manjim slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke.