Kroz Sloveniju vozimo brzo i s vinjetama

Nakon Rumunja, hrvatskim vozačima se na slovenskim cestama izreče najviše kazni za prometne prekršaje, objavili su slovenski mediji pozivajući se na podatke prometne policije.

U 11 mjeseci prošle godine među 40.000 prometnih prekršaja izrečenih stranim vozačima 10225 odnosilo se na rumunjske, a 5009 na hrvatske vozače. Tek nakon njih slijede vozači iz Italije, Austrije, Češke i Njemačke.

S druge strane, hrvatskim vozačima se izreče relativno malo globa za neplaćanje cestarine. Najviše vozača koji se na slovenskim autocestama zateknu bez vinjete je iz Italije, zatim iz Rumunjske, pa iz Njemačke, zatim slijede domaći slovenski vozači i vozači iz Austrije, dok smo mi tek na šestom mjestu.

Slovenska carinska uprava u prošloj je godini u automobilima stranih vozača među ostalim zaplijenila 1,17 milijuna različitih cigareta za koje nisu bile plaćene trošarine, skoro 27.000 litara vina, više od dvije tisuće litara pjenušca, tri i pol tisuće litara žestokih pića, te nešto više od dvije tisuće litara piva.