Strah od skupog letenja

Putovanje zrakoplovom uvijek mi podiže adrenalin. Obožavam promatrati svijet iz ptičje perspektive, kad god oblaci to dopuste. Moja je glavna relacija Zagreb - Buenos Aires, što podrazumijeva prekooceanski let, obično kad u Hrvatskoj stisne zima.


Kupnja zrakoplovnih karata može biti zbunjujuće i frustrirajuće iskustvo. Pronaći najbolju cijenu mukotrpan je posao. Najradije tražim sama po Internetu, ali to podrazumijeva dane i dane pred računalom. Cijene karata se često mijenjaju, pa treba uzeti u obzir puno faktora.


U Zagrebu je u nekoliko agencija moguće pronaći vrlo povoljne cijene letova, ali ponuda im se uglavnom bazira na letovima iz uže regije - Venecija, Budimpešta, Ljubljana... Nekad sam koristila takve opcije, ali sam prošla sve i svašta, pa sad pristajem na što izravnije letove s polaskom iz Zagreba.


Otkad živim u Hrvatskoj, nastojim svake godine posjetiti obitelj u Buenosu. Ovaj put su prošle gotovo dvije godine. Najprije sam išla s talijanskom kompanijom, koja je postala insolventna i prestala nuditi dobru vezu sa Zagrebom. Onda sam prešla na “pakt” s francuskim prijevoznikom - u Parizu mi živi prijateljica, pa bih desetak sati čekanja kratila kavicom u centru Pariza. Ali više nema svakodnevno u Zagrebu i do svibnja koriste drugog operatera i cijene su skočile.


Kako samo veće tvrtke imaju prekooceanske letove, samo se njih i držim. Britanci nude dobre veze, ali samo za one koje imaju strpljenja i snage mučiti se s američkim vizama. Stoga se uskoro predajem u ruke pouzdanom njemačkom prijevozniku. Važan mi je svaki sat više koji mogu  provesti s obitelji i uzela sam najkraći put do Buenosa.


Postoji pak hrpa jeftinih opcija za letove po Južnoj Americi. Primjerice iz Madrida, Rima ili pariškog Orlya. U zadnje vrijeme i Turci imaju zanimljive ponude, ali s noćenjem u Istanbulu na njihov trošak, što meni znači gubitak dana u oba smjera.


Jednom sam na povratku iz Buenosa zapela u Rimu, a trebala samo kratko pričekati u Milanu za let za Zagreb. Nakon sat kruženja zbog sniježne oluje, zrakoplov je promijenio smjer prema jugu i tako smo 12 sati zaglavili u Rimu gdje se tisuće putnika pokušavalo domoći nove karte. Sreća da je moja bila vezana, pa mi je kompanija dala novu na svoj trošak.


One koji rjeđe kupuju zrakoplovne karte preko Interneta, treba upozoriti da tražilice pamte kolačiće i povijest, te ih je pri svakoj novoj potrazi potrebno izbrisati. U protivnom sustav svaki put pokazuje veću cijenu za isti let. Druga je “javna tajna” da se jeftinije leti utorkom ili srijedom, a vikendom skuplje - što vrijedi i za samu kupnju preko Interneta. Uz to, iako dvije sezone službeno više ne postoje, logično je da se zimi povećava interes za toplije krajeve, pa tako i cijene. Zato bi bilo jeftinje putovati tamo u proljeće ili jesen.


Sad znam da sam mogla i jeftinije proći, ali muka oko izbora leta sad je iza mene. Uzbuđenje već raste. Za pet dana trebala bih uživati u pravom argentinskom roštilju za dobrodošlicu u toplom Buenos Airesu. No nakon što mi se smire strasti, podijelit ću s vama iskustvo novog susreta sa svojim rodnim gradom. Pozdrav do sljedećeg bloga - s drugog kontinenta!


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.