Vitalna baka Marija Topolnjak proslavila 103. rođendan

Marija Topolnjak iz Dunjkovca najstarija je Međimurka. Vitalna baka u krugu obitelji proslavila je 103. rođendan.

Nanizale se godine, desetljeća. Nadživjela je ratove, razne vojske, režime, političke promjene. Baka Marija rođena je 18. siječnja 1911. Da je služe dobro noge, još bi mogla delati. A leto za letom to vam brzo mine, kaže. 

Ja sam se fala bogu nigdar s nikim nisam svadila, pa ni nikoga srdila, to je najviše vredno, to škodi svakomu čoveku za zdravlje, istaknula je.

A za zdravlje, kaže, svaki si dan gucne pola dcl vina, ne više. I to je onda pravi lijek.

Rodila je petero djece - tri kćeri i dva sina. Dragicu, Ivanu, Vinku, Stjepana i Ivana. I svi su joj, reći će, fala Bogu, živi. Najstarijoj Dragici osamdeset i tri su, najmlađem sinu Ivanu šezdeset i tri.

Ona sve jede, ali bolja je stara hrana, jušna više, kaže Marijina kćer Ivana Janžek.

Puna je razumijevanja, mudrosti, topline za sve nas. Uvijek imamo o čemu razgovarati. Voli znati sve što se događa sada, voli nam pričati kako je nekad bilo, priča marijina unuka Ljerka Bratko.

Blicevi fotoaparata i kamere baku Mariju nisu zbunili. Pa ni čestitka međimurskog župana Matije Posavca. Pričala je zapravo o svemu i to je zanimljivo slušati, kad imamo živog svjedoka vremena što je velika rijetkost u Hrvatskoj, rekao je.

Splet međimurskih pjesama i zdravica posebno su razveselili slavljenicu.

Baki Mariji poželimo još mnogo rođendanskih radosti.