Dokazi vode na Jupiterovu mjesecu Europi

Znanstvenici su uz pomoć NASA-ina svemirskog teleskopa Hubble otkrili znakove isparavanja vode iznad ledene površine južnog pola Jupiterova mjeseca Europa što predstavlja prvi važni dokaz vode na površini toga mjeseca, prenosi BBC.

Mjesec Europu smatra se jednim od najboljih mjesta u Sunčevu sustavu za otkrivanje vanzemaljskog života. Već je ranije zaključeno da ispod ledene kore mjeseca postoji ocean no nije bilo jasno postoje li otvori koji omogućavaju izbijanje te vode na površinu mjeseca. Znanstvenici još nisu otkrili je li uočeno isparavanje vode rezultat izbijanja vodenih para iz dubine na površinu no uvjereni su da je to najvjerojatnije objašnjenje.

Ako su te 'fontane' izravno povezane s vodom oceana, za koji smo uvjereni da postoji ispod ledene kore Europe, onda to znači da se buduća istraživanja mogu usmjeriti na kemijski sastav moguće nastanjivog okoliša Europe bez bušenja kroz slojeve leda i to je iznimno uzbudljivo, izjavio je voditelj istraživanja Lorenz Roth s instituta Southwest Research u San Antoniju. Ukoliko se ti zaključci potvrde Europa će biti drugi mjesec u Sunčevu sustavu za kojeg se zna da na njemu ima isparavanja vode.